Лидерите на НАТО се събират в Литва на решаваща среща на

...
Лидерите на НАТО се събират в Литва на решаваща среща на
Коментари Харесай

Форумът в Латвия е ключов за бъдещето на НАТО и западната демокрация

Лидерите на НАТО се събират в Литва  на решаваща среща на върха, която може да дефинира посоката на войната в Украйна и бъдещето на Западния алианс.

Това разяснява Би Би Си.

31-те съдружници се надяват да покажат на Русия, че са решени да поддържат Украйна във военно отношение в дълготраен проект .

Те идват с добре пристигнал тласък, откакто Турция отдръпна възраженията си против присъединението на Швеция към алианса.

Но към момента има различия по отношение на това какво да се каже за упоритостите на самата Украйна за бъдещо участие .

Смята се, че някои съдружници ще обещаят на Киев нови гаранции за сигурност, предопределени да възпрат бъдеща съветска експанзия. Те ще обсъдят и даването на повече оръжия и муниции .

По въпроса за участието украинският президент Володимир Зеленски желае НАТО да съобщи, че Украйна може да се причисли допустимо най-скоро след приключването на бойните дейности, като категорично уточни по какъв начин и по кое време може да се реализира това.

Някои страни от НАТО обаче не са склонни да отидат прекомерно надалеч, защото се притесняват, че обещанието за съвсем автоматизирано участие може да подтиква Русия както да ескалира, по този начин и да проточи войната.

Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО, съобщи, че не е взето дефинитивно решение за езика на заключителното официално съобщение, само че добави: " Абсолютно съм сигурен, че ще имаме единение и мощно обръщение във връзка с Украйна. "

Но след диалози късно вечерта в понеделник той разгласи, че Турция се е съгласила да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Новината беше приветствана от Съединени американски щати и Германия, както и от самата Швеция .
 Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО
Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

Турция в продължение на месеци блокираше кандидатурата на Стокхолм, обвинявайки го, че е приел кюрдски бойци. Г-н Столтенберг съобщи, че двете страни са работили дружно, с цел да отговорят на " законните опасения на Турция по отношение на сигурността ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано предложи, че ще поддържа Швеция, в случай че Европейски Съюз възобнови замразените договаряния за участие с Анкара - искане, което беше отхвърлено от чиновници на Европейски Съюз.

Очаква се по време на двудневната си среща водачите на НАТО да договорят нови проекти за въздържане и отбрана на Алианса от бъдеща съветска експанзия посредством подсилване на силите си на изток.

Очаква се също по този начин те да усилят финансовите си задължения, като трансфорат задачата за консумиране на 2% от националното благосъстояние за защита в минимална стойност, а не в обща упоритост. Говорителят на Риши Сунак съобщи, че министър-председателят на Обединеното кралство ще призове съдружниците непосредствено да изпълнят тази цел.

Сигурността във Вилнюс е затегната, като силите на НАТО, в това число ракетите за противовъздушна защита " Пейтриът ", пазят срещата на върха, която се организира единствено на малко разстояние от Беларус и съветския ексклав Калининград.

Основната цел на срещата е НАТО да убеди президента Владимир Путин в дълготрайния боен ангажимент на Алианса към Украйна.
 Зеленски: Срещата на върха във Вилнюс би трябвало да удостовери, че Украйна е в действителност член на НАТО
Зеленски: Срещата на върха във Вилнюс би трябвало да удостовери, че Украйна е в действителност член на НАТО

Позиция на Киев

Официалните лица се надяват, че това може да стартира да трансформира мисленето на съветския водач, като го накара да се усъмни, че може да изпревари Запада.

Поради това някои считат, че тази среща на върха може да бъде толкоз значима, колкото и военните триумфи на бойното поле, с цел да убеди Путин да промени тактиката си.

Затова някои членове на НАТО ще обещаят на Украйна нови гаранции за сигурност . Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложи Украйна да получи военна поддръжка, каквато страната му оказва на Израел - дълготрайни задължения, предопределени да възпрат евентуални агресори.

Алиансът също по този начин ще задълбочи институционалните си връзки с Украйна. Съществуващият конгрес - Комисията на НАТО за Украйна - ще бъде преобразуван в Съвет на НАТО за Украйна. Това ще даде опция на Украйна да привиква срещи на алианса като пълноправен сътрудник на масата. " Правото да се съветва не е маловажно ", съобщи един от чиновниците.

Но може би най-важното е, че от някои членове се чака да дефинират по-ясно пътя на Украйна за присъединение към Алианса .

На срещата на върха в Букурещ през 2008 година НАТО се съгласи, че Украйна " ще " стане член и поддържа нейната кандидатура. Но Алиансът не сподели по какъв начин и по кое време може да стане това. Критиците споделят, че даването на Украйна на дестинация, само че без маршрут, е разрешило на Путин да рискува с нашествията си както през 2014 година, по този начин и през 2022 година
 Кулеба: Членството в НАТО може да помогне за попречване на бъдещи войни
Кулеба: Членството в НАТО може да помогне за попречване на бъдещи войни

Позиция на Киев

Байдън ще се срещне със Зеленски по време на срещата на върха, съобщи американски чиновник пред Ройтерс, макар че украинският президент към момента не е удостоверил публично присъединяване си в събитието.

Киев приема, че НАТО не може публично да предложения Украйна да се причисли, до момента в който се водят боеве. Това би довело до заплаха алиансът да влезе във война с Русия, защото според член 5 от контракта си НАТО е задължен да пази всеки член, който е атакуван.

Вместо това Киев желае ясно заричане за следвоенно участие със период, тъй че да знае, че успеха ще му донесе гаранцията за сигурност на нуклеарния чадър на НАТО.

Един от методите НАТО да даде знак, че желае да одобри Украйна в редиците си, би бил да редуцира по този начин наречения План за кандидатстване за участие , прочут като MAP. Това е формалният развой, при който се ревизира дали дадена страна дава отговор на строгите военни и държавни стандарти на НАТО - и той може да отнеме десетилетия.

Но точно това, което НАТО може да каже за евентуалното участие на Украйна, разделя алианса.

Балтийските страни и източноевропейските страни упорстват за допустимо най-голяма изясненост. Те желаят алиансът да обясни какъв прогрес е постигнала Украйна по пътя към участието, изключително какъв брой по-тясно може да работи армията ѝ с другите сили на НАТО, откакто има сходни оръжия и тактики. Те желаят също по този начин НАТО да обясни какви спомагателни условия би трябвало да извърши Украйна, с цел да реализира участие.
 В НАТО са утвърдени отбранителни проекти против нахлуване на Русия
В НАТО са утвърдени отбранителни проекти против нахлуване на Русия

Алиансът акцентира, че е в положение за борба и незабавно, в случай че е належащо

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи, че НАТО би трябвало да избегне превръщането на участието на Украйна в небосвод: " Колкото повече вървиш към него, толкоз по-далеч е то . "

Но някои съдружници - в това число Съединени американски щати и Германия - са внимателни във връзка с това да дават обещание на Украйна прекалено много. Те желаят от Украйна да направи повече за справяне с корупцията, да укрепи правосъдната си система и да обезпечи цивилен надзор над армията си .

Някои от тях се тормозят и от въвличането на НАТО в открит спор с Русия. Те се притесняват, че обещаването на участие на Украйна след войната ще подтиква Путин както да ескалира спора, по този начин и да го протака, поддържайки бойни дейности с ниска активност, с цел да попречи на присъединението на Украйна.

Други съдружници също се притесняват, че ще з агубят опцията за маневриране при възможни договаряния след войната . Те желаят да употребяват обещанието за участие в НАТО като морков за Украйна и сопа за Русия, само че единствено откакто боевете приключат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР